Açıklama
Bu kitabın ilk bölümünde, son dönem Osmanlı aydınlarının görüşlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için geleneksel Osmanlı kadınının hayâtı genel olarak ele alınmıştır. Kadının âilenin teşekkülündeki ve dağılmasındaki durumu, âile içindeki mevkii, eğitimi, iktisâdî faaliyetlerdeki rolü, sosyal hayata katılımı, tesettür tarzı ve benzeri konulara dair bilgi verilmiştir.
İkinci bölümde daha çok “mes’ele-i nisvân” şeklinde ifade edilen edilen kadın konusunun nasıl gündeme getirildiği konusunda bilgi verilmiş, II. Meşrûtiyet sonrasında bu mesele etrafında en çok ele alınan konular işlenmiştir. Bu dönemde dikkat çeken husus kadının sosyal hayata erkeklerle beraber katılımı meselesinin gündemin ilk maddesi olmasıdır. Bu çalışmada önemli ölçüde II. Meşrûtiyet sonrasına ve Cumhuriyet öncesine tekabül eden dönem esas alınmıştır. Zirâ bu dönem fikir akımlarının sınırlarının büyük ölçüde belirlendiği, basın faaliyetlerinin yoğunlaştığı, her türlü düşüncenin özgürce dile getirilebildiği bir dönemdir.
Tartışmaların odaklandığı konular, daha ziyade, dönemin fikir akımlarını temsil eden belli başlı dergiler esas alınarak işlenmiştir. Dergilerin esas alınmasında, dönemin dergilerinin üstlendikleri mühim işlev yanında, günlük hayatı aksettirmeleri de etkili olmuştur.
9786256902909
Emine Nurefşan DİNÇ
emine nurefşan di̇nç